Om politisk styring av skolens kunnskapsinnhold

Podcast

Jeg blir ofte invitert til å delta på podcast. Her finner du et utvalg av episodene jeg har deltatt på. Jeg har lenka til Spotify, men du finner alle episodene der du hører podcast.

mer og mer skole

“Lars og Pål” er en særegen skole- og forskningspodcast. De fleste episodene er lange og har en tydelig kritisk brodd, noe som gjør det til en veldig spennende podd. I episoden diskuterer jeg og Lars Sandåker blant annet om skolen skaper problemer.

lærer elevene mer eller lærer de å bli dritlei?

Asgeir Kabuba Kjeldstad tok kontakt for å prate om timeplanendringene i grunnskolen. På en snau halvtime fikk vi både snakka om timetallsøkninga på småtrinnet og da yrkesfag forsvant fra ungdomsskolen.

skal vi lære eller bare være på skolen?

“Rekk opp hånda!” er Norges største skole-podcast. I episoden snakker jeg med podd-vert Martin Johannesen om timetallsøkninga i skolen og mulige virkninger og bivirkninger.

Er flere timer en god løsning for elevene?

Er flere timer en god løsning for elevene? Hva vet vi om skolenes timeplanleggingspraksiser? Hvorfor har matematikk og norsk fått så mange timer siden 1990? Dette er noen av spørsmålene rektor Øyvind Børven stilte meg i podcasten Et bedre skole-Norge.

grunnskolens timeplaner

En tiåring i dag har hatt to år mer undervisning enn foreldrene hadde hatt da de var ti år. Hvorfor er skolen endra så drastisk på kort tid? Hvilken betydning har det for elevene? er to av spørsmålene Mailiz de Ramecourt er opptatt av i videopodcasten “Meningsfylte møter”.

HELDAGSSKOLEN SOM ALLEREDE ER HER

Episoden hos Lektor Lomsdalen kom allerede i november 2021. Det var en av de første gangene jeg snakka offentlig om timetallsøkninga i grunnskolen.

De urolige elevene

Ove Østerlie, mannen bak krø.no, tok kontakt for å snakke om de urolige elevene. Mer presist er det vel riktig å si at vi diskuterer hvordan de institusjonelle betingelsene innvirker på elevers adferd i skolen – og hvilken adferd som er ønska i skolen.

kroppsøving i et historisk perspektiv

Podden handler om timetallsendringer i kroppsøvingsfaget. Visste du at kroppsøving er skolens tredje største fag etter norsk og matematikk?

kompetansebaserte læreplaner

LY-podden, fagforeninga Lærernes yrkesforbund i Delta sin podd, har brukt meg som gjest og kommentator flere ganger. Her er episodene.

I episoden om kompetansebaserte læreplaner prater vi om hva det vil si at Kunnskapsløftet (Kunnskapsløftene?) er et kompetansebasert læreplanverk.

det praktisk-estetiske som egenart i norsk skole

Grunnskolen i Norge kjennetegnes av å ha en bred fagkrets. Satsninga på “ikke-boklige” fag, ferdigheter og metoder var et viktig poeng da enhetsskolen ble bygd ut i tiårene før og etter andre verdenskrig.

kunnskapsløftet og læreplanene

En episode som både toucher på læreplanhistorie og prosessen med å lage de nye læreplanene til LK2020, ofte kalt fagfornyelsen. Hva er intensjonene med det nye læreplanverket?